Konkursi za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i kvalitetne teladi za tov

Bez autora
Oct 25 2012

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede će, u nedelju, 28. oktobra 2012. godine, raspisati konkurse za dodelu kredita namenjenih za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) i za nabavku kvalitetne teladi za tov u 2012 godini. Sredstva za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule. Maksimalni iznos kredita 20.000 evra, a minimalni 1.000 evra. Za pogonske mašine grejs period iznosi šest meseci uz učešće od 20 posto, a za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata, dok je za priključne mašine grejs period šest meseci, bez učešća, i za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata. Rok otplate kredita je 48 meseci, a otplata će se vršiti u šestomesečnim anuitetima.

Konkursi za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i kvalitetne teladi za tovPokrajinski fond za razvoj poljoprivrede će, u nedelju, 28. oktobra 2012. godine, raspisati konkurse za dodelu kredita namenjenih za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) i za nabavku kvalitetne teladi za tov u 2012 godini.

Konkurse za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije

Sredstva za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule. Maksimalni iznos kredita 20.000 evra, a minimalni 1.000 evra. Za pogonske mašine grejs period iznosi šest meseci uz učešće od 20 posto, a za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata, dok je za priključne mašine grejs period šest meseci, bez učešća, i za vreme grejs perioda obračunavaće se interkalarna kamata. Rok otplate kredita je 48 meseci, a otplata će se vršiti u šestomesečnim anuitetima.

U celom tehnološkom procesu poljoprivredne proizvodnje, mehanizacija je ključni faktor u ostvarivanju većih prinosa, boljeg kvaliteta i povećanja ekonomičnosti proizvodnje. Bez kvalitetne mehanizacije, bez obnavljanja zastarele mehanizacije, nema uspešne proizvodnje i ostvarivanja optimalnih rokova u obradi zemljišta, povoljnijeg korišćenja i kvalitetnije obrade površina, povećanje intenzivnosti poljoprivredene proizvodnje, snižavanje troškova proizvodnje, povećanja prinosa i kvaliteta proizvoda.

Danas poljoprivrednici nemaju sredstva za nabavku neophodne mehanizacije. Bez odgovarajućih kredita (niska kamatna stopa, duži grejs period i period otplate) gotovo je nemoguće obaviti i završiti poslove kvalitetno i na vreme, te se Fond opredelio za kreditiranje nabavke nove priključne i pogonske poljoprivredne mehanizacije.
Fond je tokom pet kreditnih ciklusa dodelio 296 kredita,od čega je 105 kredita namenjeno za kupovinu pogonskih mašina-traktora.

Konkurs za dodelu kredita za nabavku kvalitetne teladi za tov

Sredstva za nabavku kvalitetne teladi za tov će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od dva posto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule. Maksimalni iznos kredita je 15.000 evra, a minimalni 5.000 evra. Rok otplate kredita je 12 meseci, a korisnik se obavezuje da celokupan iznos vrati jednokratno nakon isteka kredita.

Poslednjih godina stočni fond u Srbiji gotovo je prepolovljen. Drastično je smanjen broj grla stoke i ukupna proizvodnja i potrošnja svih vrsta mesa. Stočarstvo u Srbiji je u ozbiljnoj krizi. Nisko učešće vrednosti stočarske u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji i broja grla po hektaru pokazuje nam da je poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji i dalje ekstenzivna. Da bi se ovaj nepovoljan trend zaustavio i pokrenuo razvoj stočarstva potrebno je stvoriti povoljan ambijent, pokrenuti proizvodnju i obnoviti stočni fond uz mogućnost povoljnog kreditiranja kako bi se naš proizvođač učinio ravnopravnim sa proizvođačima u okruženju.

Fond raspisuje treću kreditnu liniju u okviru kredita za nabavku kvalitetne teladi za tov, tokom dva kreditna ciklusa fond je dodelio 24 kredita.

Konkursi su otvoreni od 28. oktobra 2012. do 13. novembra 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik